Hoe bepaal je de waarde van je woning bij een scheiding?

10/12/2024 - Auteur: Alex Casteels - Leestijd: +/- 4 min.

Ga je uit elkaar en wil jij of je ex-partner het gezamenlijk onroerend goed, zoals de gezinswoning, overnemen? Dan moet eerst de waarde van het pand worden vastgesteld. Vaak stelt de notaris een ‘bindende schatting’ voor. Maar wat houdt dit precies in, en is het altijd de beste keuze? Ontdek hier hoe je slim met deze situatie omgaat.

Afbeelding Casteels Vastgoed

Wat is een bindende schatting?

Bij een bindende schatting wordt de waarde van het onroerend goed bepaald door een schatter, en jij en je ex-partner gaan akkoord om die waarde te respecteren bij de overname. Dit gebeurt vooral in de volgende situaties:

  • De rechter stelt een notaris aan om jullie bezittingen te verdelen, bijvoorbeeld bij een echtscheiding.
  • Een van jullie wil het pand overnemen, bijvoorbeeld om in de gezinswoning te blijven wonen.

Tip: Iedereen kan een bindende schatting uitvoeren. Het hoeft geen erkende schatter te zijn, zolang jullie beiden akkoord gaan met de keuze van de schatter.

Is een bindende schatting een goed idee?

Een bindende schatting lijkt handig, maar kan grote nadelen hebben.

  1. Je zit vast aan de prijs.

Als de schatter een onverwacht lage waarde bepaalt, kan je ex-partner eisen om het pand over te nemen tegen die prijs. Zelfs als je vindt dat de waarde niet redelijk is, is het lastig om hier later tegenin te gaan.

  1. Weigeren is een optie.

Je bent niet verplicht akkoord te gaan met een bindende schatting. Je kunt voorstellen om het pand eerst vrijblijvend te laten schatten.

  1. Je loopt risico’s

Valt de schatting juist hoog uit, dan kan jouw partner die wil overnemen alsnog weigeren tegen die hogere prijs in te kopen.

Welke alternatieven heb je?

  • Vrijblijvende schatting

Laat een schatter vrijblijvend de waarde bepalen. Dit geeft je een goed idee van de marktwaarde zonder meteen gebonden te zijn.

  • Gemiddelde van drie schatters

Dit zorgt voor een evenwichtigere uitkomst.

  • Erkende schatter bij preferentiële overname

Als jouw ex of jij aanspraak maken op preferentiële overname (bv. In het belang van de kinderen of een eigen zaak), wordt een erkende schatter aangesteld.

Praktische tips voor de schatting

  • Wees kritisch

Denk goed na voordat je akkoord gaat met een bindende schatting.

  • Maak afspraken op papier

Zorg dat afspraken over de schatting duidelijk worden vastgelegd, om misverstanden te voorkomen.

  • Check je rechten

Bij een officiële schatting kun je opmerkingen maken en inspraak hebben in de procedure.

Hulp nodig bij verkoop?

Heb je advies nodig over de waardebepaling van je onroerend goed, of weet je niet zeker welke aanpak het beste is in jouw situatie? Neem contact op met de experts van Casteels Vastgoed. Wij begeleiden je graag bij elke stap in het proces.

Contacteer ons vandaag nog!

LEES VERDER

VASTGOEDADVIES

Tips en advies lezen om vastgoed te kopen of te verkopen? Schrijf je in op onze nieuwsbrief. Genoeg gelezen? Uitschrijven kan altijd, in één klik.