Wanneer is de beste periode om jouw woning te verkopen?

17/04/2023 - Auteur: Alex Casteels - Leestijd: +/- 2 min.

Uit onderzoek blijkt dat de lentemaanden de beste maanden zijn om jouw woning te koop aan te bieden. We analyseerden de huizen die sinds 2015 te koop werden geplaatst in België (en ook specifieker in Merelbeke) om uit te zoeken hoe het marktaanbod, de verkoopsnelheid en de meerkost afhangen van de tijd van het jaar.

Afbeelding Casteels Vastgoed

Lente of herfst? Wanneer verkoop ik het best?

Allereerst blijkt dat de meeste panden online komen in de lente en de herfst. Het grootste contrast merk je van oktober tot december, gaande van een maximaal aantal nieuwe zoekertjes tot het absolute dieptepunt van het jaar richting de kerstperiode. Appartementen en huizen kennen een gelijkaardig patroon doorheen het jaar.

In het voorjaar verkoop je sneller jouw woning

De vraag stelt zich dan of die maanden van hogere activiteit zich ook vertalen in snellere verkopen? Het antwoord is niet eenduidig. Huizen die vóór de zomervakantie op de markt komen, verkopen over het algemeen sneller. Wat betekent dat concreet? Volgens onze berekeningen stond een huis in België in 2021 rond de 72 dagen online. Als we de trend volgen, zal eenzelfde huis algemeen gesproken in mei op 66 dagen verkocht geraken en in september pas na 84 dagen. Wil je een huis sneller van de hand doen, dan verkoop je dus best in het voorjaar.

De lente is de interessantste periode om jouw huis te verkopen

Op basis van onze vorige bevindingen zouden we kunnen stellen dat de lente een interessante periode is om te verkopen. Maar een groter marktaanbod met huizen die sneller verkocht worden, kan misschien wijzen op een markt waarin huizen gemakkelijker, en dus goedkoper, van eigenaar wisselen. Het laatste deel van de puzzel is dus hoe de prijzen fluctueren gedurende het jaar.

Zo zien we dat opnieuw in de lente huizen voor een hogere prijs worden verkocht. Uitgedrukt in cijfers kunnen we stellen dat een gemiddeld huis in 2021 met een woonoppervlakte van 167m2 in juni verkocht wordt voor 1.929 €/m2, terwijl eenzelfde huis een maand daarna nog maar 1.885 €/m2 zou kosten. Een verschil op het totaalbedrag van zo’n € 7.409.

 

Wat zijn de beste maanden om jouw huis of woning in Merelbeke te verkopen?

De meest interessante periode om jouw woning in Merelbeke te verkopen is tussen de maanden mei en september. Vorig jaar lag de prijs per vierkante, in die periode hoger dan gemiddeld. In juli vorig jaar piekte de gemiddeld verkoopprijs van een woning in Merelbeke tot 2.780€/m2. Vanaf de herfst valt de prijs per vierkante meter opnieuw terug tot 2.300 €/m2 in december en januari.

Conclusie: in de lente verkoop je jouw woning sneller en voor een hogere prijs

Ondanks een groter marktaanbod, worden huizen vanaf de lente sneller verkocht voor een relatief hogere prijs. Ben je van plan om jouw woning te verkopen, dan doe je er vaak beter aan om jouw woning te verkopen in de maanden mei tot en met september.

Bron: Markt data van Casteels vastgoed (2023) en Realo (2022)

LEES VERDER

VASTGOEDADVIES

Tips en advies lezen om vastgoed te kopen of te verkopen? Schrijf je in op onze nieuwsbrief. Genoeg gelezen? Uitschrijven kan altijd, in één klik.