Een huis kopen: nu of wachten? Dit zegt een bekende Vlaamse econoom

19/11/2021 - Auteur: Alex Casteels - Leestijd: +/- 3 min.

BNP Paribas-econoom Koen De Leus deelt in De Tijd zijn visie op de vastgoedmarkt. Ondanks de stijgende prijzen is de aankoop van een woning uitstellen volgens hem geen goed idee. Lees waarom.

Afbeelding Casteels Vastgoed

Dat de woningprijzen de laatste jaren zijn gestegen, is een open voordeur intrappen. Leuk voor wie zijn huis wil verkopen. Wie vandaag wil kopen, denkt daar allicht anders over. De aankoop van je woning uitstellen? Geen oplossing, zegt Koen De Leus, hoofdeconoom van BNP Paribas Fortis in een interview met De Tijd. “De prijzen stijgen iets te snel, maar de kans op een zware correctie is onwaarschijnlijk”, vertelt hij.

Waarom stijgen de huizenprijzen tijdens een recessie?

Meestal leidt een recessie tot dalende vastgoedprijzen. Tijdens de recente pandemie en de bijbehorende financiële malaise, ging het net andersom. Als een van de redenen voor de sterke prijsstijging ziet De Leus het beperkte aanbod. “De prijselasticiteit van vastgoed in België is klein. Een stijging van de vastgoedprijzen met 1 procent doet het aanbod met 0,5% toenemen. In de VS is de prijselasticiteit groter omdat er meer ruimte is”, zegt De Leus.

‘Race for space’ zorgt voor duurdere plattelandswoningen

Bij Casteels Vastgoed merken we al jaren dat de vraag naar ruimere woningen stijgt. COVID-19 deed daar nog een schepje bovenop. “Telewerk heeft de vraag naar grotere woningen, en dan nog liefst met een tuin, sterk verhoogd”, zegt de Leus. “De ‘race for space’ is vooral zichtbaar op het platteland, waar de prijzen sneller stijgen dan in de steden. De volgende pandemie willen mensen duidelijk niet doorbrengen in een klein appartement”.

Lage opbrengst op spaarboekjes duwt mensen naar vastgoed

De vastgoedprijzen hangen dus sterk samen met het marktaanbod. Bovendien is beleggen in vastgoed extra interessant door de lage opbrengst van een spaarrekening. “Wie de jongste tien jaar geld parkeerde op een spaarboekje verloor 13% koopkracht”, zegt De Leus. “Daardoor wordt de interesse in vastgoed als belegging groter. Als gevolg daarvan zijn de huizenprijzen sinds 1986 elk jaar gestegen, zowel de nominale als de reële huizenprijzen.”

Een huis kopen nu, of toch nog even wachten?

Is het dan wel verstandig om nu een huis te kopen? Of wacht je er beter mee? “De aankoop van je huis vandaag uitstellen heeft geen zin, want een prijsdaling zit er toch niet meteen in. Als je kan wachten, is het wel beter om een verbouwing even uit te stellen, zegt De Leus. “De grondstoffenprijzen zullen wellicht stabiliseren of dalen als de aanvoerproblemen voorbij zijn. “Toch zullen sommige materialen, bijvoorbeeld isolatie, duur blijven.”

Ben je vandaag zelf op zoek naar een betaalbare woning voor jou of je gezin?
Neem een kijkje bij ons
vastgoedaanbod. Of wij zoeken voor jou.

 

LEES VERDER

VASTGOEDADVIES

Tips en advies lezen om vastgoed te kopen of te verkopen? Schrijf je in op onze nieuwsbrief. Genoeg gelezen? Uitschrijven kan altijd, in één klik.