Je woning fotograferen voor verkoop: 7 slimme tips

09/02/2022 - Auteur: Alex Casteels - Leestijd: +/- 3 min.

De kans dat je woning snel verhuurd of verkocht raakt, hangt voor een groot deel af van het beeldmateriaal bij je advertentie. Maar hoe zorg je voor beelden die potentiële kandidaten omverblazen? Met deze 7 tips kom je al een heel eind.

Afbeelding Casteels Vastgoed

Goede vastgoedfotografie vraagt tijd

Mooie beelden zijn meer dan een extra verkoopargument: ze vormen de basis van je advertentie. Toch worden foto’s vaak even ‘tussendoor’ genomen, in plaats van er grondig de tijd voor te nemen.

Alles begint bij een goede voorbereiding. Welke ruimtes breng je wel en niet in beeld? Op welk moment van de dag komt je woning het meest tot haar recht? En neem je de foto’s zelf of laat je dit beter aan iemand anders over? Over deze zaken denk je best goed na vóór je je camera bovenhaalt.

Focus op het mooiste aan je woning

Je hoeft heus niet heel je woning te fotograferen om ze goed in beeld te brengen. Kleine ruimtes, zoals een berging of wc, zullen bijvoorbeeld niet het verschil maken voor een geïnteresseerde kandidaat.

Bepaal voor jezelf waar je het meest trots op bent. Heb je een indrukwekkende tuin? Of een achtergevel die volledig uit glas bestaat? Focus daar dan op, zodat kandidaten meteen doorhebben waarom je woning de moeite waard is.

Vastgoedfotografie: hoe begin je eraan?

Kies een goed perspectief

Op beeld kan een ruimte al snel kleiner lijken dan ze in werkelijkheid is. Omgekeerd geldt hetzelfde: door het juiste perspectief te kiezen, kan je meer ruimtegevoel creëren. Hiervoor kan je je foto’s best vanuit een hoek nemen. Ook helpt het om de vloer mee in beeld te brengen.

Tegelijk is het een goed idee om voor afwisseling te zorgen. Ga dus ook niet iedere keer in de hoek staan, maar neem in kamers die sowieso al ruim en licht zijn eens foto’s vanuit een centraal standpunt.

Vergeet de details van je woning niet

Hou je niet in om opvallende details aan je woning te fotograferen, zoals authentieke elementen of een indrukwekkende maatkast. Dit geeft karakter aan je woning, wat voor heel wat kopers een meerwaarde kan zijn. Wees wel selectief: niemand zit te wachten op een uitgebreide fotoreportage.

Vastgoedfotografie: hoe begin je eraan?

Bewerk je beelden (maar ook niet te veel)

Klaar met het nemen van je foto’s? Dan zit het werk er nog niet op. Door je beelden voorzichtig te bewerken, kan je ervoor zorgen dat ze samen één mooi geheel vormen.

Lijken sommige ruimtes bijvoorbeeld donkerder dan andere? Pas de helderheid dan aan, zodat kopers je woning associëren met licht. Waak erover dat je zo dicht mogelijk bij de realiteit blijft. Onnatuurlijke filters kunnen een afknapper zijn.

Vastgoedfotografie: hoe begin je eraan?

Denk na over de volgorde van je foto’s

Zorg dat de eerste foto in je fotoreeks meteen de aandacht trekt. Vaak is dit een vooraanzicht van de woning, maar dat hoeft niet noodzakelijk zo te zijn. Is je voorgevel niet zo bijzonder, maar heb je wel een prachtige tuin? Laat je tuin dan de show stelen.

Laat je helpen door een professional

Om kwaliteitsvolle foto’s van je woning te nemen, heb je niet per se een dure camera nodig. Ervaring, techniek en een goed visueel inzicht zijn veel doorslaggevender. In plaats van te investeren in prijzig materiaal, schakel je dus beter de hulp in van een professional. Zo ben je zeker dat je je woning op haar best kan laten zien.

Wil je je woning verkopen tegen de beste prijs, mee dankzij foto’s van hoge kwaliteit? Neem dan snel contact met ons op: we bespreken graag samen jouw verwachtingen.

LEES VERDER

VASTGOEDADVIES

Tips en advies lezen om vastgoed te kopen of te verkopen? Schrijf je in op onze nieuwsbrief. Genoeg gelezen? Uitschrijven kan altijd, in één klik.