Na het overlijden van je ouders of een dierbare kan het voorkomen dat je een woning erft. Of je nu alleen de woning hebt geërfd of samen met andere erfgenamen, er zijn verschillende zaken waar je rekening mee moet houden bij de verkoop van de woning.
WIE NEEMT DE BESLISSING?
De mogelijkheid om een woning te verkopen na erfenis hangt af van wie de erfgenamen zijn.
1. JIJ BENT DE ENIGE ERFGENAAM
Als je de enige erfgenaam bent, heb je volledig de controle. Jij bepaalt of je het huis verkoopt, verhuurt of zelf erin gaat wonen.
2. ER ZIJN MEERDERE ERFGENAMEN
Als er meerdere erfgenamen zijn, moet je samen met hen beslissen wat er met de woning gebeurt. Als jullie besluiten de woning te verkopen, moeten jullie het eens worden over de verkoopprijs en de voorwaarden van de verkoop.
3. JIJ ERFT DE WONING, MAAR IEMAND ANDERS HEEFT VRUCHTGEBRUIK
Soms erven kinderen de woning, maar heeft de langstlevende partner vruchtgebruik. Dit betekent dat jij alleen de naakte eigendom hebt en de andere persoon het recht heeft om in de woning te blijven wonen. Je kunt de woning in dat geval niet verkopen zonder toestemming van die persoon.
ERFBELASTING EN SUCCESSIERECHTEN
Wanneer je een woning erft, moet je erfbelasting (voormalig successierechten) betalen. Je moet de erfenis binnen vier maanden aangeven bij de Vlaamse Belastingdienst. Het te betalen bedrag hangt af van de tarieven en de familiale band die jij hebt met de overledene.
Daarnaast speelt de waarde van de woning een belangrijke rol bij de erfbelasting. Het is daarom belangrijk om de woning correct te laten schatten, en dit bij voorkeur door een door VLABEL erkende schatter. Zie ook de info over de VLABEL-schatting.
Gelukkig zijn er bij Casteels Vastgoed enkele erkende VLABEL-schatters in huis die je hier graag bij begeleiden.
WAT ALS JE DE WONING VERKOOPT?
Als je de woning verkoopt na de erfenis, zijn er een paar belangrijke zaken om rekening mee te houden:
✔️ DE WAARDE DIE JE OPGEEFT BIJ DE AANGIFTE
De waarde die je voor de woning hebt aangegeven bij de erfenisbelasting, gebruikt de fiscus om de belasting te berekenen. Verkoop je de woning later voor een hogere prijs, dan kan dat extra erfbelasting en een boete opleveren, tenzij je voldoende bewijs hebt dat de hogere prijs uitzonderlijk of tijdelijk was, zoals door een renovatie die nadien werd uitgevoerd of een uitzonderlijk hoge bieding.
Daarom is het belangrijk om meteen bij de aangifte van de nalatenschap een realistische en goed onderbouwde VLABEL-schatting te laten uitvoeren.
✔️ SPONTANE MELDING AAN DE FISCUS
Als je de woning toch voor een hogere prijs verkoopt dan aangegeven, kun je de verkoop spontaan melden bij de fiscus. Dit helpt je om de boete te vermijden, maar je zult alsnog de extra erfbelasting moeten betalen.
✔️ VERKOOP UITSTELLEN
Je kunt ook besluiten om de woning niet meteen te verkopen. De fiscus kan tot twee jaar na de aangifte extra erfbelasting eisen, dus door de verkoop uit te stellen, kun je het huis misschien voor een hogere prijs verkopen zonder extra belastingen te riskeren.
MOETEN ALLE ERFGENAMEN TEKENEN BIJ DE VERKOOP?
Ja, als je samen met andere erfgenamen de woning verkoopt, moeten zij allemaal hun handtekening zetten bij de verkoopakte. Als een erfgenaam niet aanwezig kan zijn, kan deze via een notariële volmacht een andere erfgenaam of een derde machtigen om de handtekening te plaatsen.