Bouwen of verbouwen in 2024? Hou rekening met deze 5 veranderingen en premies

05/10/2023 - Auteur: Alex Casteels - Leestijd: +/- 4 min.

Ben jij van plan om in 2024 een huis te (ver)bouwen of te kopen? Dan ben je vast nieuwsgierig naar de veranderingen die er volgend jaar aankomen. Wat staat er te gebeuren? Komen er nieuwe regels en lucratieve premies op jouw pad? Laten we een kijkje nemen in wat de bouw- en vastgoedwereld in 2024 voor jou in petto heeft.

Afbeelding Casteels Vastgoed

Einde van het verlaagde BTW-tarief op duurzame energie

Vanaf 1 januari 2024 zeggen we vaarwel tegen het gunstige btw-tarief van 6% op zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen. Voor woningen jonger dan 10 jaar telt opnieuw het standaardtarief van 21%.

Betekent dit het einde van de droom van groene energie? Absoluut niet. De installatie van zonnepanelen, een warmtepomp of zonneboiler betaalt zichzelf nog steeds terug in slechts enkele jaren.

 

Verlaagde premie voor zonnepanelen in 2024

De eenmalige premie voor zonnepanelen daalde al van € 1.500 naar € 750 in 2023 en halveert opnieuw naar € 375 in 2024. Wil je nog profiteren van deze premie, dan moet je trouwens snel zijn. De premie loopt af op 31 december 2024.

 

Verlaagd BTW-tarief voor afbraak en heropbouw

Een woning volledig afbreken en heropbouwen was tot nu vaak budgetvriendelijker dan renoveren door het verlaagde BTW-tarief van 6% en de slooppremie van € 10.000. In 2024 geldt het verlaagde btw-tarief van 6% alleen nog voor 13 Vlaamse kernsteden: Aalst, Antwerpen, Brugge, Dendermonde, Genk, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Oostende, Roeselare en Sint-Niklaas.

 

Mijn VerbouwPremie in 2024

Mijn VerbouwPremie is een premie die in het leven werd geroepen om de bevolking aan te zetten om energievriendelijk te renoveren. Afhankelijk van je inkomen kan je tot 50% van jouw factuur terugvorderen. Vanaf 2024 zullen de percentages echter dalen: van 50% naar 35% voor de laagste inkomens, en van 35% naar 25% voor de middelste inkomens.

Wil je nog profiteren van de huidige tarieven? Dan is het verstandig om Mijn VerbouwPremie voor het einde van 2023 aan te vragen.

 

Lagere Dossierkosten voor Hypothecaire Leningen

Bij de aankoop van jouw woning moet je met enkele extra kosten rekening houden. Vanaf 1 januari 2024 kunnen banken nog maximaal € 350 aan dossierkosten aanrekenen bij het afsluiten van een hypothecaire lening. Als je overweegt te herfinancieren, dalen de dossierkosten zelfs van € 250 naar € 175.

 

Simuleer jouw renovatiekosten via Casteels vastgoed

Op de hoogte blijven van deze veranderingen is essentieel voor (ver)bouwers en huiseigenaars in 2024. Bij Casteels Vastgoed staan we klaar om je te helpen met al jouw vragen rond verbouwingen en renovaties.

Wist je trouwens dat je op onze website snel en eenvoudig kosten voor te renoveren woningen kan berekenen? Onze simulatie is gebaseerd op marktconforme renovatietarieven in uw regio. Ontdek alle te renoveren woningen tussen ons aanbod.

LEES VERDER

VASTGOEDADVIES

Tips en advies lezen om vastgoed te kopen of te verkopen? Schrijf je in op onze nieuwsbrief. Genoeg gelezen? Uitschrijven kan altijd, in één klik.