Mondelinge beloftes? Niet betrouwbaar
Tijdens de bezichtiging merk je soms dat de woning nog vol staat met spullen van de verkoper. Vaak belooft de verkoper dat dit tegen de overdracht opgeruimd zal zijn. Helaas blijkt in de praktijk dat een mondelinge belofte weinig waard is als de verkoper zijn afspraken niet nakomt. Een mondelinge belofte is moeilijk afdwingbaar als de verkoper ze niet meer wil uitvoeren.
Wat zegt de standaard compromis?
Meestal staat er dat jij als koper het vrije genot van de woning krijgt bij de eigendomsoverdracht, maar dit omvat niet automatisch een nette en lege woning. Bovendien koopt u doorgaans de woning “in de staat waarin ze zich bevindt”, wat betekent dat je weinig verhaal hebt als er nog rommel aanwezig is.
Hoe kunt u zich beschermen als koper?
- Voeg een clausule toe:
- Laat de verkoper expliciet beloven dat de woning leeg en schoon wordt opgeleverd.
- Koppel een sanctie aan de belofte:
- Leg vast dat de verkoper een schadevergoeding moet betalen als hij zich niet aan de afspraak houdt.
- Doe een laatste inspectie:
- Plan een controle kort voor de ondertekening van de notariële akte een controle van de woning in.
- Blokkering via de notaris:
- Spreek af dat een deel van de koopprijs bij de notaris geblokkeerd blijft totdat de woning volledig leeg en netjes is. Het geblokkeerde bedrag kan dan gebruikt worden om de kosten van het opruimen te dekken.
Van plan een woning te kopen of verkopen?
Bij Casteels Vastgoed staan we klaar om je te begeleiden bij elke stap van het proces. Neem vandaag nog contact op voor professioneel advies en een zorgeloze vastgoedtransactie!
Contacteer ons voor meer informatie of een vrijblijvend gesprek.