Nieuwe registratierechten in 2022: wie wint en wie verliest?

22/11/2021 - Auteur: Alex Casteels - Leestijd: +/- 3 min.

De nieuwe registratierechten ondergaan in 2022 enkele belangrijke wijzigingen. Maar wat betekenen ze concreet voor jouw vastgoedplannen? Ontdek wie wint en wie verliest.

Registratierechten 2020: wie wint en wie verliest?

Goed nieuws voor jongeren die voor het eerst een woning of appartement kopen. Zij zullen vanaf volgend jaar maar 3 procent registratierechten moeten betalen in plaats van 6 procent. Wie vastgoed koopt als investering of als tweede verblijf ziet de registratierechten dan weer stijgen van 10 naar 12 procent.

Nog niet helemaal duidelijk wat de nieuwe regeling voor jou concreet betekent? Wat gebeurt er bijvoorbeeld wanneer je een starterswoning wil verkopen om een gezinswoning aan te schaffen? En hoe zit het als je een eerste woning wil bouwen? Vijf belangrijke conclusies op een rijtje:

  1. Profijt voor wie voor het eerst een woning koopt

Koop je voor het eerst een gezinswoning? Dan ben je vanaf nieuwjaar altijd beter af. De verlaagde registratierechten van 6 naar 3 procent gelden wel enkel voor gezinswoningen waar je als koper zelf gaat wonen en gedomicilieerd bent. Wie als starter een woning koopt en daarna binnen de vijf jaar een volledige energetische renovatie uitvoert, betaalt uiteindelijk zelfs maar 1 procent registratierechten.

  1. Soms winst, soms verlies voor wie een starterswoning inruilt

Misschien ben je vandaag al eigenaar van een starterswoning en wil je die inruilen voor een ruimere gezinswoning met tuin. Wanneer je de eerste woonst binnen het jaar verkoopt, kan je genieten van het nieuwe tarief voor de gezinswoning. Wel verdwijnt in 2024 de ‘meeneembaarheid‘ van de registratierechten, wat inhoudt in dat je de eerder betaalde registratiekost kan aftrekken van het verkooprecht op de volgende gezinswoning.

  1. Wie bouwt of nieuwbouw koopt doet een slechte zaak

Wanneer je een stuk bouwgrond koopt om er zelf een nieuwe woning op neer te poten, betaal je voortaan meer belastingen. Zelfs al gaat het om je eerste gezinswoning. Bij de aankoop van de bouwgrond betaal je de gewone registratiebelasting, die dus stijgt van 10 naar 12 procent. Op de bouw zelf betaal je 21 procent btw. Voor sloop- en heropbouwwerken geldt er wel nog een gunstregime van 6%.

  1. Wie wil investeren of een tweede verblijf kopen, verliest

De daling van de registratierechten voor jongeren wordt gecompenseerd met een hoger tarief voor investeerders en ’tweede verblijvers’. Net als bij de aankoop van bouwgrond, stijgt het standaardtarief voor registratierechten van 10 naar 12%. Matig nieuws dus voor wie eraan dacht een tweede verblijf aan zee te kopen, maar ook voor wie vastgoed wil kopen voor verhuur, of een kantoor, winkelpand of magazijn wil aanschaffen.

  1. Sociale huurwoning kopen? Alles blijft bij het oude

Wie vastgoed koopt om het daarna via een sociaal verhuurkantoor te verhuren, betaalde vroeger 7% registratierechten en dat blijft ook in 2022 zo. Dit wel op voorwaarde dat de woning binnen de drie jaar na aanloop voor minstens 9 jaar wordt verhuurd. Indien je zelf beslist om het huurcontract stop te zetten, kan je rekenen op een belastingverhoging van 20%, bovenop de aanvullende registratierechten.

Nieuwe registratierechten in voege vanaf 1 januari 2022

De nieuwe tarieven gelden voor alle notarisaktes die getekend worden vanaf 1 januari 2022. Wie vandaag een woning koopt, kan in principe de ondertekening van de akte uitstellen tot na de jaarwisseling. Let wel: als je in september 2021 bent overeengekomen is om de verkoopakte na twee maanden te doen verlijden, dan moet die termijn ook gerespecteerd worden.

Goede stimulans of maat voor niets?

Door de binnenkort dalende registratierechten stellen veel jonge gezinnen de aankoop van hun eerste woning uit tot volgend jaar. Begin 2022 valt dan ook een kleine stormloop op vastgoed te verwachten. Of de dalende registratierechten voor jongeren op dat moment genoeg zullen zijn om de verder stijgende vastgoedprijzen te compenseren, is nog maar de vraag. Ook is het twijfelachtig of de 2% extra registratierechten kopers van investeringsvastgoed wel echt zal tegenhouden om zich op de vastgoedmarkt te begeven. Eén ding is wel zeker: nu is het ideale moment om je zoektocht naar een woning op kruissnelheid te brengen!

Op zoek naar je eerste gezinswoning en wil je meteen genieten van de verlaagde registratierechten in 2022? Neem eens een kijkje in ons actuele aanbod gezinswoningen. Advies nodig? Wij staan elke werkdag voor je klaar.

LEES VERDER

VASTGOEDADVIES

Tips en advies lezen om vastgoed te kopen of te verkopen? Schrijf je in op onze nieuwsbrief. Genoeg gelezen? Uitschrijven kan altijd, in één klik.