Renovatieplicht 2023 in een notendop

27/09/2022 - Auteur: Alex Casteels - Leestijd: +/- 5 min.

Tijdens je huizenjacht in en rond Merelbeke zul je wel al gemerkt hebben dat onze woningen sterk verouderd zijn. Om maar een voorbeeld te geven: de gemiddelde energielabel van Merelbeekse woningen is D. Daarom geeft de Vlaamse regering in 2023 het startschot voor een ambitieus energieplan: alle bestaande Vlaamse woningen terugbrengen naar epc-label A. Om de klimaatproblematiek aan te pakken moeten we allemaal ons ‘steentje’ bijdragen, vind je niet?

Afbeelding Casteels Vastgoed

Wat is renovatieplicht?

Vanaf 1 januari 2023 zijn nieuwe eigenaars van energieverslindende woningen (met epc-label E of F) verplicht om hun woning te renoveren tot epc-label D of beter, en dat binnen de vijf jaar na overdracht (aankoop, erfpacht …). Zo probeert de Vlaamse regering onze bestaande woningen langzaam maar zeker energiezuiniger te maken en hoopt ze de energiedoelstellingen van 2050 te behalen. Het einddoel is ambitieus: vanaf 2045 zul je energetisch moeten renoveren tot energielabel A.

(bron: vlaanderen.be)

En wat gebeurt er als je het epc-label niet op tijd behaald? Dan krijg je een geldboete van € 500 tot € 200 000 en wordt er een nieuwe termijn opgelegd waarbinnen het label moet behaald worden. Een niet te missen deadline dus!

Aangezien minstens één op de twee woningen in Vlaanderen worstelt met dat energielabel, is de kans is dus groot dat je extra renovatiebudget zult moeten voorzien, bovenop de aankoop van je woning. En dat is een stevige hap uit je budget: de gemiddelde renovatieprijs bedraagt € 70 000 tot € 120 000. Gelukkig bestaan er heel wat premies om je een financieel duwtje in de rug te geven.

Nefast voor de minder kapitaalkrachtige koper

Aan de ene kant zal de aankoop van woningen met een hoger epc-label hierdoor wellicht in waarde dalen, waardoor je (toch een groot deel van) het renovatiebudget op automatische wijze zal overhouden. Langs de andere kant zal het verkrijgen van een woonkrediet voor dergelijke verouderde woningen niet evident zijn. En dat zal ervoor zorgen dat we in een vicieuze cirkel terechtkomen: als minder kapitaalkrachtigen een groot deel van de aankoop willen ontlenen, dan worden ze verplicht om instapklare of gerenoveerde woningen te kopen. Als ze instapklare of gerenoveerde woningen willen kopen, dan zal de aankoopprijs logischerwijze hoger liggen. Maar als de aankoopprijs hoger ligt, dan hebben ze meer eigen inbreng nodig om een dergelijke lening te kunnen aangaan. Uiteraard zijn de voorziene premies en renteloze leningen een stap in de juiste richting, maar Alex Casteels van het gelijknamige vastgoedkantoor in Merelbeke zou het over een andere boeg gooien:

“Het lijkt mij logischer om de aankoop en renovatie van verouderde woningen te subsidiëren – enerzijds om die aankoop toegankelijker te maken, anderzijds om het verouderde woningaanbod in Vlaanderen aan te pakken via particuliere renovatie.”

– Alex Casteels, Bestuurder van Casteels Vastgoed

Gebruik onze epc-calculator

Heb je een woning in of rond Merelbeke op het oog? Zoek dan onze knop ‘Simuleer en zie in één oogopslag wat een renovatie jou zal kosten. De epc-calculator berekent de renovatie op basis van objectieve data, en houdt hierbij ook de verschillende premies in acht. Bovendien kan je zeer eenvoudig zien welke aanpassingen of verbouwingen je dichter bij het gewenste epc-label brengen. Want als je je droomhuis vindt, dan wil je toch een onderbouwde aankoopbeslissing maken, niet?

Bereken de kosten van jouw renovatie.

 

 

LEES VERDER

VASTGOEDADVIES

Tips en advies lezen om vastgoed te kopen of te verkopen? Schrijf je in op onze nieuwsbrief. Genoeg gelezen? Uitschrijven kan altijd, in één klik.