De 5 meest voorkomende problemen bij het kopen van een woning

11/03/2023 - Auteur: Alex Casteels - Leestijd: +/- 4 min.

Het kopen van een huis is een belangrijke mijlpaal in ons leven. Of je nu voor het eerst een woning koopt of al een huis bezit, het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de mogelijke problemen die je kan tegenkomen bij de aankoop van een nieuwe woning.

Afbeelding Casteels Vastgoed

Het verkrijgen van een (haalbare) lening

Financiële problemen vormen vaak een belangrijke drempel bij het kopen van een huis. Banken worden steeds strenger bij het toekennen van leningen, en de rentes staan opnieuw hoog. Voor jonge gezinnen kan het moeilijk zijn om aan de vereiste inbreng te voldoen. Het is belangrijk om op voorhand voldoende informatie in te winnen en je goed te laten adviseren om zo een financiële tegenvaller te voorkomen.

Er zijn enkele duimregels die je kunnen helpen bij het verkrijgen van een lening zoals de richtlijn om minimaal 20% eigen inbreng te hebben en niet meer dan 40% van je inkomen te besteden aan afbetalingen. Bovendien is het belangrijk om de rentevoeten van verschillende banken te vergelijken om zo de meest voordelige lening te vinden. Je kan hiervoor bijvoorbeeld terecht bij een financiële adviseur of een kredietmakelaar zoals Kredietwynkel.

 

Verborgen gebreken

Tijdens een bezichtiging is het cruciaal om goed te kijken naar de staat van de woning. Het is aan te raden om een checklist bij te houden met mogelijke gebreken, zoals:

  • Lekkages en verborgen vochtproblemen
    Controleer op vochtige plekken op muren, plafonds en vloeren. Het kan ook zinvol zijn om een kijkje te nemen op de zolder of in de kelder.
  • Asbest
    Vooral bij oudere woningen is er mogelijks asbest aanwezig in isolatiemateriaal of dakbedekking. Is de woning die je wil kopen gebouwd voor 2001? Dan moet de verkoper jou een asbestattest kunnen voorleggen.
  • Elektrische installaties
    Controleer of de elektrische installatie van de woning nog up-to-date is en voldoet aan de geldende veiligheidsnormen. Kijk of de installatie geen tekenen van veroudering vertoond of vraag de verkoper om documentatie.
  • Problemen met de fundering
    Controleer of er geen scheuren of verzakkingen zijn in de muren of de vloer. Dit kan wijzen op problemen met de fundering.

Daarnaast is het raadzaam om jezelf te informeren over de huidige bouw- en veiligheidsvoorschriften. Zo kun je nagaan of de woning bijvoorbeeld voldoet aan de eisen voor isolatie en ventilatie. Houd er rekening mee dat het niet voldoen aan deze voorschriften extra kosten met zich mee kan brengen.

 

Bijkomende kosten bij de aankoop van een woning

Naast de aankoopprijs zijn er nog tal van andere kosten verbonden aan de aankoop van een woning zoals registratierechten en notariskosten. In Vlaanderen bedragen de registratierechten momenteel 3%. Daarnaast zijn er ook notariskosten, zoals de kosten voor de opmaak van de verkoopakte en de hypothecaire inschrijving. Deze kosten bedragen doorgaans tussen de 1,5% en 2% van de aankoopprijs van de woning.

Andere kosten die vaak over het hoofd worden gezien zijn de kosten voor de notariële akte van de lening en de dossierkosten bij de bank. Deze kunnen al snel enkele duizenden euro’s bedragen. Ten slotte moet je ook rekening houden met de kosten voor een eventuele renovatie of verbouwing van de woning, en de kosten voor het afsluiten van verzekeringen en nutsvoorzieningen.

 

Te weinig informatie over het pand

Bij het bezichtigen van een woning is het verstandig om enkele vragen te stellen aan de verkoper of de makelaar om een beter beeld te krijgen van de staat van het huis en eventuele problemen die zich in het verleden hebben voorgedaan. Vraag bijvoorbeeld waarom de verkoper het huis te koop zet en hoe lang hij of zij er heeft gewoond. Informeer ook naar mogelijke problemen met de buurt, zoals toekomstige bouwprojecten die de aantrekkelijkheid van de regio kunnen beïnvloeden. Daarnaast is het belangrijk om te weten wanneer bepaalde zaken in het huis vervangen of gerepareerd moeten worden, om toekomstige kosten te kunnen inschatten.

 

Een slechte locatie

We hebben het hierboven al even aangehaald. Een woning kan er op het eerste gezicht perfect uitzien, maar de locatie kan tegenvallen. Zo kan het zijn dat er veel lawaaihinder is, er geen goede verbinding is met het openbaar vervoer of met belangrijke toegangswegen, of dat de buurt niet veilig is.

Wil je graag meer informatie over het kopen van een woning in Merelbeke en omstreken? Neem dan gerust contact met ons op, wij staan voor je klaar!

LEES VERDER

VASTGOEDADVIES

Tips en advies lezen om vastgoed te kopen of te verkopen? Schrijf je in op onze nieuwsbrief. Genoeg gelezen? Uitschrijven kan altijd, in één klik.