Energievriendelijk renoveren met een VerbouwPremie en VerbouwLening

21/10/2022 - Auteur: Alex Casteels - Leestijd: +/- 4 min.

Vandaag voldoet slechts vijf procent van de Vlaamse woningen aan de energienormen die de Vlaamse regering ambieert voor 2050. Er is dus, op zijn zachtst uitgedrukt, nog wel wat werk aan de winkel. Om nieuwe eigenaars van energieverslindende woningen een financieel duwtje in de rug te geven, trekt ze meer dan één miljard euro uit. Vanaf 1 juli 2022 kan je financiële steun aanvragen voor al je energetische renovaties (Mijn VerbouwPremie) en vanaf 1 september 2022 kan je zelfs een lening tot € 60.000 aanvragen (Mijn VerbouwLening). Lees je mee?

Afbeelding Casteels Vastgoed

Wil je meer te weten komen over het ambitieus energieplan van de Vlaamse regering? Lees dan zeker onze blogpost over de renovatieplicht.

Mijn VerbouwPremie

Eerst en vooral werd de aanvraagprocedure sterk vereenvoudigd, want – geef toe – niemand kon eraan uit. Voor alle aanvragen, van investeringen in energie-efficiëntie tot investeringen in woningkwaliteit, kan je je nu richten tot het digitale loket Mijn VerbouwPremie.

Vanaf 1 juli 2022 werden de premies voor energetische renovaties fors uitgebreid voor de lagere en middeninkomens. Zo kan de nieuwe VerbouwPremie oplopen tot wel € 25.000 voor de laagste inkomenscategorie en € 17.500 voor de middelste, wat een pak meer is dan voorheen. Dat overkoepelend premiebedrag wordt toegekend aan de hand van verschillende categorieën renovatiewerken, waarbij elke categorie afzonderlijk wordt bekeken, en houdt rekening met het belastbaar inkomen van de eigenaar(s) en de wettelijke partner. Zo maakte de hoogste inkomenscategorie bijvoorbeeld alleen maar aanspraak op energiepremies voor isolatie en een warmtepomp.

Verder is het ook nog belangrijk om te weten dat je enkel in aanmerking komt als je pand vijftien jaar of ouder is. Een uitzondering hierop zijn investeringen in hernieuwbare energie (warmtepomp, zonne- en warmtepompboiler). Hiervoor moet het pand minstens vijf jaar vergund zijn. Benieuwd voor welke renovatiepremies jij in aanmerking komt? Bereken het hier.

Mijn VerbouwLening

Wil je aan de slag gaan met alles wat in aanmerking komt voor de VerbouwPremie, maar kan je de energetische renovaties moeilijk financieren? Dan kan je nu een renovatielening tot € 60.000 aanvragen via Mijn VerbouwLening. Hierbij komen enkel de lagere en middeninkomens in aanmerking. Voor een koppel zonder persoon ten laste mag het bruto jaarinkomen bijvoorbeeld niet meer dan € 65.960 bedragen. Dit bedrag wordt met € 3.700 verhoogd per persoon extra ten laste.

Momenteel is er nog geen digitaal loket voorzien om een VerbouwLening aan te vragen, maar hier wordt aan gewerkt. Voorlopig kan je terecht bij het Energiehuis van je gemeente. Jouw Energiehuis gaat na wat voor jou haalbaar is en bepaalt de voorwaarden wat betreft de terugbetalingstermijn en de rente.

  • Je moet de renovatielening terugbetalen op maximaal 25 jaar.
  • De rente wordt gebaseerd op de marktrente van 1 januari van het jaar van aanvraag. Die bedraagt 1,5 procent voor 2022. Je kan een maximale korting van 3 procentpunten krijgen, wat wil zeggen dat je je renovatielening dit jaar renteloos zou kunnen krijgen. (De VerbouwLening mag je niet verwarren met het renteloos renovatiekrediet.)
  • Er zijn geen dossierkosten verbonden aan de renovatielening.

Verder is het ook nog belangrijk om te weten dat je enkel in aanmerking komt als je pand in Vlaanderen staat en minstens vijftien jaar oud is.

Gebruik onze epc-calculator

Heb je een woning in of rond Merelbeke op het oog? Zoek dan onze knop ‘Simuleer je renovatie’ en zie in één oogopslag wat een energetische renovatie jou zal kosten. De epc-calculator berekent de renovatie op basis van objectieve data, en houdt hierbij ook de verschillende energiepremies in acht. Bovendien kan je zeer eenvoudig zien welke aanpassingen of verbouwingen je dichter bij het gewenste epc-label brengen. Want als je je droomhuis vindt, dan wil je toch een onderbouwde aankoopbeslissing maken, niet?

LEES VERDER

VASTGOEDADVIES

Tips en advies lezen om vastgoed te kopen of te verkopen? Schrijf je in op onze nieuwsbrief. Genoeg gelezen? Uitschrijven kan altijd, in één klik.