Praktische tips voor een succesvolle woningrenovatie

27/10/2023 - Auteur: Alex Casteels - Leestijd: +/- 5 min.

Heb je net een huis in Merelbeke gekocht dat een beetje liefde nodig heeft, of wil je je bestaande woning in Gent opfrissen? Misschien denk je aan een vastgoedproject in de omliggende gemeenten. Wat je plannen ook zijn, een renovatie vereist zorgvuldige voorbereiding en beheer. Maar waar begin je? Hier zijn vijf handige tips om je renovatieproject in de regio Merelbeke-Gent op het juiste spoor te zetten.

Afbeelding Casteels Vastgoed

Begin met een duidelijk doel voor ogen

Voordat je kopje onder gaat in je renovatie, is het belangrijk om een helder beeld te hebben van wat je wilt bereiken met je verbouwing in Merelbeke. Hoe wil je dat je uiteindelijke huis eruitziet? Neem de tijd om dit te bedenken. Je kunt inspiratie vinden op plaatsen zoals Pinterest en in interieurmagazines, en het is ook een goed idee om met vrienden en experts in je netwerk te praten. Dit helpt je om weloverwogen beslissingen te nemen en voorkomt dat je halverwege van koers verandert.

Een gedegen planning is onmisbaar

Een goede planning is cruciaal, vooral omdat er zoveel partijen betrokken zijn bij een renovatie. Elk onderdeel van het project heeft zijn eigen volgorde, tijdschema en uitdagingen. Eerst komen de basiswerken, zoals isolatie of dakherstelling. Daarna volgen de interieurwerken, zoals het vernieuwen van een badkamer of keuken.

Als je deze fasen niet goed op elkaar afstemt, loop je het risico om belangrijke details te missen of de planning van de leveranciers in de war te sturen, wat kan leiden tot vertragingen en extra kosten. Daarom is het essentieel om te beginnen met een duidelijke planning, inclusief ruimte voor onverwachte uitdagingen.

Maak een realistisch budget

Het is net zo belangrijk om van tevoren een budget voor je renovatie vast te stellen. Met de duidelijke doelen die je hebt vastgesteld, kun je nauwkeurig bepalen welke werkzaamheden nodig zijn.

Bereken je eigen financiële inbreng, onderzoek renovatieleningen en zorg ervoor dat je eventuele onvoorziene kosten kunt dekken. Een slimme regel is om 10-15% aan je renovatiebudget toe te voegen om rekening te houden met onverwachte uitgaven. Vergeet niet te onderzoeken of je in aanmerking komt voor bepaalde subsidiemogelijkheden.

Vergelijk offertes en kies lokale aannemers

Met een vast budget kun je bepalen welke taken je zelf kunt uitvoeren en waar je de hulp van aannemers nodig hebt. Vraag offertes aan voor elke taak en vergelijk ze zorgvuldig. Nog te vaak doen we dit niet. Zorg ervoor dat de offertes alle benodigde werkzaamheden bevatten om verrassingen achteraf te voorkomen.

Het is ook raadzaam om reviews en referenties te controleren en lokale aannemers te overwegen om transportkosten te minimaliseren. Ook later springen deze vakmannen sneller binnen indien er achteraf nog iets moet gebeuren.

Behoud het overzicht

Hoewel een renovatie veel uitdagingen met zich meebrengt, is het belangrijk om een duidelijk overzicht van je financiën te behouden. Zo weet je altijd waar je staat in je project in Merelbeke of Gent. Houd in een excel alle offertes, werkelijke facturen en je totale renovatiebudget bij.

Steek zelf de handen uit de mouwen

Je hoeft geen professional te zijn om sommige werkzaamheden zelf uit te voeren. Voorbereidende en sloopwerkzaamheden kun je vaak zelf doen, wat aanzienlijke kostenbesparingen kan opleveren. Familie en vrienden zijn vaak bereid om een handje te helpen.

Schakel experts in waar nodig

Voor specifieke taken is de expertise van professionals onmisbaar. Hoewel dit misschien wat meer kost, zal het op de lange termijn tijd, energie en problemen besparen. Bovendien zijn experts verplicht om een oplever- en einddatum van de werkzaamheden vast te leggen. Als je volledig ontzorgd wilt worden, overweeg dan een sleutel-op-de-deurrenovatie, waarbij gespecialiseerde renovatiebedrijven het volledige project van A tot Z beheren.

Interessant om te weten voor je verbouwing in Merelbeke en omstreken

Op de hoogte blijven van deze veranderingen is essentieel voor (ver)bouwers en huiseigenaars in 2024. Bij Casteels Vastgoed staan we klaar om je te helpen met al jouw vragen rond verbouwingen en renovaties.

Wist je trouwens dat je op onze website snel en eenvoudig kosten voor te renoveren woningen kan berekenen? Onze simulatie is gebaseerd op marktconforme renovatietarieven in uw regio. Ontdek alle te renoveren woningen tussen ons aanbod.

En als je meer wilt weten over de premiewijzigingen in 2024, bekijk dan ons blogartikel voor de laatste informatie over subsidies en financiële ondersteuning bij renovatieprojecten in Merelbeke en Gent.

LEES VERDER

VASTGOEDADVIES

Tips en advies lezen om vastgoed te kopen of te verkopen? Schrijf je in op onze nieuwsbrief. Genoeg gelezen? Uitschrijven kan altijd, in één klik.