Een brandverzekering voor je woning of appartement: is dat verplicht?

01/03/2022 - Auteur: Alex Casteels - Leestijd: +/- 3 min.

De meeste huurders en kopers sluiten een brandverzekering af voor hun woning of appartement. Is zo’n verzekering dan wettelijk verplicht? Of kan je ook zonder brandverzekering in je nieuwe woonst trekken?

Afbeelding Casteels Vastgoed

Wat dekt een brandverzekering?

Een brandverzekering of woonverzekering beschermt je woning en inboedel tegen allerlei risico’s. Dat houdt meer in dan brand alleen: ook schade ten gevolge van een storm, een omgevallen boom of zelfs een terroristische aanslag is bijvoorbeeld gedekt.

Ook dekt een brandverzekering je aansprakelijkheid wanneer anderen schade lijden door iets dat te maken heeft met je woning. Valt er een dakpan van je huis op een geparkeerde auto? Brengt een lek in je waterleiding schade toe bij de buren? Dan zijn de herstellingskosten dus niet voor jou.

Brandverzekering: wettelijk verplicht voor kopers?

Een brandverzekering is niet wettelijk verplicht wanneer je een woning aankoopt. Maar heb je daar een hypothecaire lening voor nodig, dan kan de bank die verplichting wel opleggen. Dat is niet onlogisch: de bank wil natuurlijk zeker zijn dat je woning haar oorspronkelijke waarde kan behouden, ook na ernstige schade.

Je kan uiteraard wel zelf beslissen bij welke verzekeraar je je aansluit. Zo kan je polissen vergelijken en de voordeligste keuze maken.

Hoe zit dat bij een appartement?

Ook als je een appartement koopt, ben je niet verplicht om een brandverzekering af te sluiten. Meestal maakt een appartement echter deel uit van een gebouw met meerdere woonunits en wordt er gekozen voor een blokpolis. Dat is een soort gezamenlijke brandverzekering, waarbij bewoners verzekerd zijn voor hun eigen appartement. De gemeenschappelijke delen worden mee opgenomen in de berekening.

Een blokpolis kan financieel interessant zijn, maar brengt ook een paar aandachtspunten met zich mee. Zo moeten eigenaars vaak nog een aparte verzekering aangaan voor hun inboedel. Ook kan de verzekerde waarde lager liggen dan de eigenlijke waarde van je appartement, bijvoorbeeld door de keuze voor duurdere afwerkingsmaterialen. In dat geval heb je eveneens een extra verzekering nodig.

En wat als je huurder bent?

Anders dan voor kopers is een brandverzekering voor huurders van een pand dat bestemd is voor bewoning wél wettelijk verplicht in Vlaanderen. Dat is het geval voor elk huurcontract dat is afgesloten na 1 januari 2019.

Wanneer je huurcontract erop zit, is het immers aan jou om de woning of het appartement in de originele staat achter te laten. Eventuele schade moet je dan ook herstellen. Een brandverzekering kan in zo’n geval goed van pas komen en discussies tussen huurder en verhuurder vermijden. Zeker wanneer er sprake is van zware schade en hoge kosten.

Een brandverzekering: wettelijk verplicht?

Brandverzekering: afsluiten of niet?

Heb je iets gehuurd of gekocht, dan is de kans dus groot dat een brandverzekering of een of andere manier verplicht is. Zij het wettelijk of contractueel.

Is dat niet het geval, bijvoorbeeld omdat je geen hypothecaire lening nodig hebt voor de aankoop van je woonst? Dan blijft een brandverzekering toch sterk aanbevolen. Zo kan je op beide oren slapen, voor het geval er ooit iets fout zou lopen.

Op zoek naar een nieuwe woning in Gent, Merelbeke of een omliggende gemeente? Neem dan zeker een kijkje in ons aanbod. Of contacteer ons voor persoonlijk advies.

LEES VERDER

VASTGOEDADVIES

Tips en advies lezen om vastgoed te kopen of te verkopen? Schrijf je in op onze nieuwsbrief. Genoeg gelezen? Uitschrijven kan altijd, in één klik.