Lenen blijft haalbaar, ook voor jonge gezinnen

07/09/2022 - Auteur: Alex Casteels - Leestijd: +/- 4 min.

Een eerste woning kopen in en rond Merelbeke blijft haalbaar, maar wie wil kopen moet wel over meer eigen inbreng beschikken. Dat blijkt uit een studie van de Nationale Bank van België. Waardoor swingen de vastgoedprijzen de pan uit? Hoeveel wordt er gemiddeld geleend? En hoeveel eigen inbreng heb je tegenwoordig nodig? In deze blogpost tackelen we al deze prangende vragen en duiken we de cijfers in. En die liegen niet …

Afbeelding Casteels Vastgoed

De acceleratoren van de vastgoedmarkt

Sinds vele decennia stijgen de vastgoedprijzen ononderbroken. Maar sinds de pandemie, de oorlog in Oekraïne en de daarmee gepaard gaande inflatie geraakt de vastgoedmarkt in een stroomversnelling.

  • De pandemie en het thuiswerken zorgden voor een hogere vraag naar – en dus een lager aanbod aan – instapklare woningen.
  • Na de harde lockdowns zwengelde de economie weer aan, waardoor er een schaarste in grondstoffen (denk maar aan hout) is en dus ook een langere levertijd van allerhande zaken (wasmachines, kranen, kookplaten …).
  • Alsof dat nog niet genoeg was, zorgde de oorlog in Oekraïne begin dit jaar opnieuw voor een economische onrust.
  • En dat alles resoneert in een recordinflatie. En iedereen kent het welbekende probleem met inflatie: ons inkomen stijgt niet evenredig met de (vastgoed)prijzen.

Van die nieuwe roaring twenties komt voorlopig dus nog niks in huis …

Meer eigen inbreng nodig

Desondanks deze acceleratoren hebben jonge gezinnen nog steeds toegang tot de vastgoedmarkt. De Nationale Bank van België constateerde zelfs dat het aantal jongeren (18 – 34 jaar) dat vorig jaar een lening afsloot hoger was dan ooit. Merkwaardig! Om je een kijkje achter de schermen te geven, vind je hier een overzicht van het gemiddelde bedrag dat mensen leenden in het tweede kwartaal van 2022:

  • Woning kopen: € 196 000
  • Woning kopen en renoveren: € 205 000
  • Woning bouwen: € 218 000

Maar hierbij moeten we wel een belangrijke kanttekening maken: het percentage kredieten met hoge quotiteit, waarbij een groot deel van het aankoopbedrag geleend moet worden, is wél gedaald. En aangezien de vastgoedprijzen gestegen zijn, wijst dat erop dat er meer eigen inbreng nodig is om je eerste woning te kunnen kopen. Volgens de Nationale Bank van België is de gemiddelde eigen inbreng gestegen van € 36 000 in 2018 naar € 57 000 in 2021, een stijging van 58%.

Wat als je niet over meer eigen inbreng beschikt?

In dat geval sluit je een lening af met een hogere terugbetalingslast, wat het percentage van je inkomen is dat naar de terugbetaling van je lening gaat. Een gezonde terugbetalingslast bedraagt minder dan 20%, wat volgens de NBB het geval is bij een voltijds werkend koppel met een gemiddeld inkomen. Een andere mogelijkheid is om een woning van lagere kwaliteit te kopen (let op voor de renovatieplicht vanaf 2023) of een woning die minder goed gelegen is. Of je wendt je gewoon (nog even) tot de huurmarkt.

Beschik je reeds over een starterswoning?

In dat geval kan het interessant zijn om de waarde van je bestaande woning te laten schatten. Zo heb je een beter zicht op je eigen inbreng. Bij Casteels Vastgoed bieden we een schatting zelfs helemaal gratis aan. Waar wacht je nog op?

Vraag een gratis schatting aan.

Hoeveel eigen inbreng heb ik nodig?

Als je vragen hebt over jouw specifieke situatie, dan zoeken we samen naar een woning in en rond Merelbeke op jouw maat. Bij Casteels Vastgoed staan we je met raad en daad bij!

Contacteer ons.

 

LEES VERDER

VASTGOEDADVIES

Tips en advies lezen om vastgoed te kopen of te verkopen? Schrijf je in op onze nieuwsbrief. Genoeg gelezen? Uitschrijven kan altijd, in één klik.