Met welke kosten moet ik rekening houden als ik een huis koop?

03/04/2023 - Auteur: Alex Casteels - Leestijd: +/- 4 min.

De zoektocht naar een woning is een rollercoaster van emoties. Bij de start ben je razend enthousiast op zoek naar jouw droomwoning, tussendoor kan je al eens gefrustreerd raken omdat de zoektocht misschien iets minder vlot loopt dan verwacht. En finaal ben je supergelukkig maar tegelijk een beetje onzeker als je eindelijk jouw nieuwe stulpje hebt gevonden. Wil je voorkomen dat je je op dat moment ook verslikt bij enkele onvoorziene kosten die je plots onder je neus krijgt geduwd? Dan is het belangrijk om samen met ons even op te lijsten met welke belangrijke kostenposten jij rekening moet houden als je een huis koopt.

Afbeelding Casteels Vastgoed

Registratiekosten

Een van de belangrijkste kostenposten bij de aankoop van een huis in België zijn de registratiekosten. Deze kosten zijn afhankelijk van de locatie en de aankoopprijs van het huis. In Vlaanderen bedragen registratiekosten momenteel 3% van de aankoopprijs, indien het om jouw enige woning gaat. ( of gebruik maakt van de tolerantie van het causaal verband )

 

Notariskosten

De notaris regelt de juridische zaken van jouw aankoop, zoals het opstellen van de koopakte en de inschrijving in het kadaster. De kosten variëren van notaris tot notaris en zijn afhankelijk van de aankoopprijs van jouw huis. Gemiddeld liggen de kosten tussen de € 1.500 en € 3.000.

 

 

Aktekosten

Dit zijn de kosten die je betaalt voor de inschrijving van jouw koopakte in het kadaster. Deze zijn afhankelijk van de waarde van jouw woning en bedragen enkele honderden euro.
Wil je een duidelijk overzicht specifiek op jouw situatie? Gebruik dan de handige link van notaris.be

Bereken hier jouw aankoopkosten tot op de euro.

 

De kosten voor jouw hypothecair krediet

Als je een lening aangaat dan brengt de bank of de kredietverlener financieringskosten in rekening. Deze kosten kunnen bestaan uit een afsluitprovisie, taxatiekosten en advieskosten. Afhankelijk waar je jouw lening aangaat, kunnen deze kosten oplopen tot enkele duizend euro.

 

 

Verzekeringen

Bij het afsluiten van je hypothecaire krediet zal de bank je vragen om een schuldsaldoverzekering af te sluiten, zodat je lening terug kan worden betaald bij overlijden voor de einddatum. Denk daarnaast ook aan een woonverzekering voor brand, waterschade of diefstal en een familiale verzekering om alledaagse kleine ongevallen te dekken.

 

 

Stedenbouwkundige vergunning

Wie werken wil laten uitvoeren moet daar mogelijks een vergunning voor aanvragen bij de gemeente. Ook daar moet je voor betalen.

 

Mede-eigendom

Wie een appartement koopt, moet ook kosten voor mede-eigendom betalen. Die voorzien in de kosten voor de gemeenschappelijke ruimtes zoals de schoonmaak van de traphal of het onderhouden van de lift.

 

Nu ben je op de hoogte van wat er jou allemaal te wachten staat. Hou met deze kosten rekening als je jouw budget opstelt voor het kopen van jouw woning, dan vermijd je onaangename verrassingen.

Ben je nog op zoek naar een woning? Bekijk dan zeker ook onze kopers-checklist en trek goed voorbereid op huizenjacht.

LEES VERDER

VASTGOEDADVIES

Tips en advies lezen om vastgoed te kopen of te verkopen? Schrijf je in op onze nieuwsbrief. Genoeg gelezen? Uitschrijven kan altijd, in één klik.