De Belgische vastgoedmarkt normaliseert na corona

03/11/2022 - Auteur: Alex Casteels - Leestijd: +/- 5 min.

De gemiddelde doorlooptijd van een pand is opnieuw anderhalve maand tot twee maanden, geen twee weken meer. Het aantal kandidaat-kopers op een eerste bezoekdag is opnieuw tien, geen dertig meer. Elke makelaar voelt het aan zijn kleine teen: de Belgische vastgoedmarkt keert terug naar het niveau precorona. ‘Het jaar van de kentering’ wordt ingeluid. Maar wat betekent dat nu concreet?

Afbeelding Casteels Vastgoed

Géén daling van de vastgoedprijzen

Na twee woelige jaren normaliseert de Belgische vastgoedmarkt: vraag en aanbod zijn opnieuw in balans. Mensen denken opnieuw aan reizen, en niet uitsluitend aan vastgoed. Hoezee, denk je. Maar dat wil helaas niet zeggen dat de huizenprijzen dalen in nominale waarde. Neen. Enerzijds volgen de vastgoedprijzen de hoge inflatie van ongeveer 10%, waardoor ze in reële termen stabiliseren. Anderzijds zorgt de rentestijging ervoor dat er (voorlopig) weinig tot geen impact is op de prijsvorming. Als we de geruchtenmolen mogen geloven, dan zou de huizenmarkt toch langzaam maar zeker beginnen afkoelen …

Een verschuiving in koopcriteria

Tijdens de coronacrisis hechtten kandidaat-kopers veel belang aan de woon- en levenskwaliteit: ruime panden met een grote tuin, vaak in de periferie. Zo raakten verouderde, energieverslindende panden toch relatief makkelijk verkocht. Die tijd is voorbij. Door de aankomende renovatieplicht en de stijgende elektriciteits- en gasprijzen verkopen recent gerenoveerde panden met goede energiescores momenteel als zoete broodjes.

Maar nieuwe eigenaars van energieverslindende woningen kunnen wel rekenen op een financieel duwtje in de rug: de Vlaamse regering trekt meer dan één miljard euro via verbouwpremies en verbouwleningen.

Een verschuiving in het type kopers

Het aandeel jonge kopers is toegenomen. Verrassend, omdat de rentestijging het net lastiger maakt voor jonge mensen om de koopmarkt te betreden. De gedachtegang? Jonge mensen vrezen dat de rente nog meer gaat stijgen, waardoor een starterswoning kopen onhaalbaar wordt. Bovendien zitten zij op de eerste rij in de huurmarkt: huurprijzen worden aangepast aan de index. Combineer dat met oplopende elektriciteits- en gasprijzen, waardoor ze wel eens in gevaarlijk vaarwater kunnen komen. Een lening met vaste rente zorgt voor meer controle in de uitgaven en is ook interessant in tijden van hoge inflatie. Als je loon geïndexeerd wordt, dan wordt je afbetalingslast eigenlijk goedkoper.

Inzoomen op de huizenmarkt in en rond Merelbeke

In de eerste helft van dit jaar bereikt de mediaanprijs op de Oost-Vlaamse huizenmarkt de kaap van € 300.000, een stijging van 12% op één jaar tijd.

 

 

Op de bovenstaande kaart zien we dat de mediaanprijs van huizen in en rond Merelbeke tussen € 300.000 en € 350.000 ligt, enkel de omliggende gemeente Gent is duurder. Daar ligt de mediaanprijs boven € 350.000.

Benieuwd naar hoeveel jouw huis waard is? Wij kunnen je een gratis regio-analyse opsturen, waardoor je ontdekt hoe populair jouw type woning vandaag is. Want als jij beslist om je huis te verkopen, dan loont het altijd om op de hoogte te zijn van de huidige evoluties en trends op de lokale vastgoedmarkt.

LEES VERDER

VASTGOEDADVIES

Tips en advies lezen om vastgoed te kopen of te verkopen? Schrijf je in op onze nieuwsbrief. Genoeg gelezen? Uitschrijven kan altijd, in één klik.