Vastgoed in Gent: overgewaardeerd of steeds kwalitatiever?

10/12/2021 - Auteur: Alex Casteels - Leestijd: +/- 3 min.

Niemand kan ernaast: net als bijna overal in Vlaanderen is vastgoed in Gent de laatste jaren sterk gestegen in prijs. Zowel in verhuur als verkoop. Enkel een kwestie van vraag en aanbod? Of is er meer aan de hand?

Afbeelding Casteels Vastgoed

De gemiddelde leeftijd waarop huurders de stap zetten naar de aankoop van een eigen woning, schuift steeds verder op. Vastgoed wordt duurder, terwijl een lening lospeuteren bij de bank almaar moeilijker wordt. De helft van de Gentse gezinnen (49,9%) huurt op dit moment een woning. Het is daarmee de op twee na grootste huurmarkt in Vlaanderen, na Antwerpen (50,4%) en Leuven (53,6%).

De stad Gent en zijn waaier aan deelgemeenten behoren met een gemiddelde verkoopprijs van 337.283 euro voor een gezinswoning tot één van de duurdere provinciehoofdsteden in Vlaanderen. De woningprijs steeg er het afgelopen jaar met 6,5 procent. Voor een appartement betaal je in Gent een dan weer een gemiddelde verkoopprijs van 288.184 euro.

Ook vastgoed in Gent huren steeds duurder

Toch is ook huren in Gent duurder geworden. Volgens het CIB klom de gemiddelde huurprijs van vastgoed in 2020 met 4,1% tot 807 euro, wat van de Arteveldestad de sterkste stijger maakt in vergelijking met andere grote Vlaamse steden. Wel liggen de huurprijzen in Gent nog steeds gevoelig lager dan die in Antwerpen (924 euro), Leuven (869 euro) en Mechelen (816 euro).

Waarom stijgt de prijs van vastgoed in Gent zo hard?

Reden 1: veel vraag door de lage rentevoeten

Veel gegadigden voor een beperkt aanbod: het doet de prijzen nu eenmaal omhoog gaan. Onder de particulieren gaat het vooral om jonge mensen die op zoek zijn naar een eerste gezinswoning. De lage rentevoeten zijn daar uiteraard niet vreemd aan. En zeker in centrumsteden als Gent gaat het tegenwoordig bijzonder hard. Zeg nu zelf, wie zou er niet willen wonen in de buurt van het Belfort?

Reden 2: toenemende druk van institutionele beleggers

Naast private beleggers, lonken ook institutionele beleggers naar de vastgoedmarkt in Gent. Of dat nu een goede of een slechte zaak is, hangt er er vanaf hoe je de situatie bekijkt. Langs de ene kant zorgen ze voor bijkomende druk op de markt, omdat ze concurreren met de gezinnen. Langs de ene kant bieden deze beleggers meestal kwalitatieve en duurzame huisvesting aan.

Reden 3: steeds meer vastgoed van hogere kwaliteit

Onbetwistbaar is dat de vastgoedmarkt in Gent de laatste jaren een pak professioneler werd. Dat is uiteraard wel goed nieuws voor kopers en huurders. Oudere en minder comfortabele woningen werden de laatste jaren stelselmatig vervangen door energiezuinig en duurzaam vastgoed. Dat heeft een prijs, maar komt wel de markt en de levenskwaliteit van de bewoners ten goede.

Cohousing als oplossing voor een te krappe woonmarkt?

Is cohousing een deel van de oplossing? Steeds meer jongeren kiezen voor deze hedendaagse woonformule. Die trend komt steeds meer overgewaaid uit Brussel. Mensen hokken natuurlijk al langer samen op een informele manier, maar het concept krijgt nu ook steeds meer een professionele invulling. Sommige investeringsfondsen gaan steeds meer focussen op cohousing-concepten.

Toch maar liever een eigen stek voor jezelf of je gezin?

Neem een kijkje in ons huidige vastgoedaanbod. Daar vind je vast een woning in Gent te koop of te huur die je kan bekoren. Niet meteen iets gevonden? Laat ons weten wat je zoekt, en wij speuren de markt af naar een opportuniteit die bij je past.

LEES VERDER

VASTGOEDADVIES

Tips en advies lezen om vastgoed te kopen of te verkopen? Schrijf je in op onze nieuwsbrief. Genoeg gelezen? Uitschrijven kan altijd, in één klik.